Kriseløsninger for “kresne” barn

Særlig etter påske eller andre høytider/perioder hvor det blir en del søtsaker, så kan det være en utfordring å få de små til å spise «skikkelig» mat igjen…

Joda, disse små kan være nokså bestemte i matveien. En del av deres naturlige utvikling handler om å bli selvstendig og finne selvråderett over egen kropp. Dette kan merkes i matveien.

I tillegg kan man også merke at mindre bra mat kan minske lysten på bedre mat. Etter en periode med mye søtt, så er det ikke alltid like lett å friste med brokkoli, brødskiver eller «fornuftig middagsmat»… Kjenner du deg igjen? Du er absolutt ikke alene.

Husk at mas og negativitet sjelden drar i riktig retning. Det kan være «gode grunner» til at de små ikke vil ha noe særlig med mat eller ikke er så gira på visse typer mat i perioder. Det må vi bare respektere. Så lenge de er friske og vokser som de skal, så tar de ikke skade av noen slike perioder. Pågår det lenge, får man heller legge hodene i bløt.

Og så er det også lov å lure inn litt næring her og der, i mat som kanskje frister litt mer, særlig etter godis-perioder som påske og jul…

Det finnes mange måter å pimpe selve middagsmaten på, eksempelvis kan man lure inn masse bra i barnefavoritten tomatsuppe! Her er en variant: Tomatsuppe søtpotet og røde linser.

Men her følger noen av mine beste tips til mat som kanskje kan funke når annen mat ikke gjør det – og til mat som lett kan berikes og gjøres mer næringsrik, men fortsatt være godkjent av de små…

Hjemmelaget sjokopålegg/nøttesmør
Søtt pålegg blir ofte sett på som noe negativt, og ja, i utgangspunktet er det smart å begrense inntaket av søtt. Men det er likevel enorm forskjell på sjokopåleggene du får kjøpt i butikken og de du lager hjemme!

Jeg lager gjerne hjemmelaget sjokopålegg som smaker søtt og godt, men hvor jeg har mulighet til å begrense mengden sukker og hvor jeg også kan lure inn mer næringsrike ingredienser.

Jeg tar som regel utgangspunkt i noen håndfuller nøtter eller mandler, og maler disse fint opp i en kjøkkenmaskin/Bamix med beholder eller lignende. Kjøres de lenge nok, begynner fettet og slippe, og du får smøraktig konsistens. (For mer detaljert fremgangsmåte så kan du søke på nett på nut butter eller nøttesmør.)

Nøttesmøret kan spises som det er eller gjerne smaksettes med litt søtning (honning, lønnesirup, melasse el.) og gjerne en knert salt og en knert ekte vanilje. For sjokovariant har du i litt rå kakao eller smeltet, mørk sjokolade.

Du kan også gjøre det ekstra næringsrikt ved å tilsette litt hampfrø når du moser nøttene (gir en litt «grønnere» smak). Litt kokosolje er fint å spe med for å få litt mer smørbar konsistens.

Du kan tilsette en eggeplomme ved servering for ekstra næring. Avokado kan også moses i. Nøttesmøret holder seg fint i kjøleskap en god stund, men tilsetter du avokado eller eggeplomme, så bør det spises kjapt.

Nøttesmør/sjokopålegg kan også brukes som dip til frukt! En fin snack som er mer skånsom mot blodsukkeret og med en rekke nyttige byggeklosser.

Oppskrift på mandel- og sesamfrø med vanilje

Iskrem
En av mine gode, gamle «pimpe»-favoritter! Her kan du putte i masse eggeplommer, kokosmelk, fett, frukt, nøtter… Frossen mat på pinne pleier å være pop hos de fleste barn. Med eggeplomme og kokosmelk som base, kan en slik pinneis bli et fullverdig måltid. Avokado og banan er også supert å ha i basen! Smaksett med moste bær, mørk sjokolade eller mango f.eks.

Om det så blir spist litt lite til middag, så kan man spe på med en næringsrik dessert. Men ikke fall for fristelsen å snakke ned middagen og la denne bli mas/tvang, mens dessert blir en belønning. Velg ordene med omhu, så godt det lar seg gjøre.

Flere tips til hjemmelaget iskrem
Oppskrift på næringsrik sjokoladeis finner du i gratisheftet!

Fruktsalat med granola
Frukt, særlig om det er kuttet i små biter og laget til en salat, pleier å være pop. Den kan toppes med en næringsrik hjemmelaget granola for å øke innholdet av fett og protein og dermed gjøre måltidet mer komplett. En fin alternativ frokost eller som et kveldsmåltid som metter.

Browniegranola
Kanelgranola

Lefseruller/eggeruller
Ruller av lomper, lefser eller tortillas kan ofte være mer fristende enn skiver. Med fenalår eller annet kjøttpålegg av god kvalitet og noe friskt og sprøtt som paprika, agurk eller eple pleier å fenge. Jeg smør gjerne lefsa med smør og et tynt lag pesto eller hummus først, for å piffe opp smaken.

Jeg lager også gjerne såkalt skybrød (søk på cloud bread) som jeg bruker til å rulle inn pålegget. Da skiller jeg egg, blander litt smøreost eller den fete delen av kokosmelka inn i plommene, stivpisker eggehvitene med litt salt og vender det hele sammen, evt. med litt stivelse, før jeg steker dem i ovnen.

Plukketallerken
Ofte handler det også om å få lov til å plukke selv og spise i eget tempo. En tallerken med litt assortert og fargerikt kan da være en god ide. Kjøttpålegg i ruller (epler rullet inn i fenalår er pop her), fiskekaker, oliven, reker, nøtter, frukt og grønt (bruk evt. små kakeformer og stikk ut eller gjør noe gøy).  Du kan godt sette tannpirker i bitene. Kokt egg i båter eller skiver er supert! Har du energikuler i fryseren kan det være fint å legge til.

Fikenkuler med poppet quinoa

Mat på spyd/pinne + dip
Et gjennomgående fenomen hos oss er at mat som er tredd på pinne er spennende… Det behøver ikke være sommer for å lage «grillspyd!» Ovnsbak diverse eller stek i panne i biter og tre på bambuspinner… Å være litt kreativ med form og farge kan gjøre underverker. Barna må gjerne være med selv…

Lag en næringsrik dip av å mose nøtter/frø, blande med rømme, eggeplomme, krydder, karripasta, taco-krydder, ketchup e.l. Lag en næringsrik base og smak deg frem!

Quinoakaker/risomelett
Rester av kokt ris eller quinoa (langt mer næringsrikt enn ris!) kan blandes med egg og krydder (evt. raspede eller finhakkede grønnsaker som gulrøtter, hvitløk, brokkoli, blomkål) og stekes som pletter i smør på panna. Hvis du bruker pepperkakeformer, så får du morsomme figurer. (Stek da på svak til medium varme slik at de rekker å stivne helt til toppen før du snur dem!)

Muffins, scones og doughnuts
Noen og enhver kan bli lei av brødmat… Vær ikke redd for å bytte ut skivene i matpakka med andre alternativer – som faktisk kan lages langt mer næringsrike! Matmuffins, mat-doughtnuts og scones kan kanskje friste?

Jeg lager ofte søtpotetscones med havre og chia – men scones er defintivt best den dagen de lages, aller helst ferske. Muffins og doughtnuts holder seg imidlertid flere dager.

Noen av mine favorittknep er å bruke mye egg i oppskriften, redusere mengden hvitt mel (erstatte med havregryn, quinoamel eller mandelmel som er mer næringsrikt), ha i godt med fett (smør, kokosolje) og gjerne raspe i grønnsaker som gulrot, squash, rødbet eller søtpotet.

Raspet eple og most banan gir naturlig søtning, fiber og nyttige mineraler. Det gjør også bakverket saftig. Moste kikerter kan også funke.

Hakkede grønnsaker, kjøtt og parmesan er godt i matmuffins.

Doughnuts med eple og quinoa

Kaker og snop…
Javisst kan kaker også pimpes og gjøres mer næringsrike! Brownie med sorte bønner er et eksempel… Nå er det ikke sikkert at man ønsker å servere brownie til frokost eller snop (selv om det er hjemmelaget) i tide og utide uansett, men det gjør heller ikke noe om lørdagskosen er hakket mer næringsrik i perioder da lite og smått går ned…

Grøt og chiapudding kan også gjøres mer spennende ved å toppe det med nøttesmør, bær, frukt eller hakkede nøtter.

Sortbønnebrownie og browniegranola
Mineralgelè med nyttige byggeklosser
Nøttekjeks med masse mineraler

I dette innlegget finner du tips til smarte ingredienser som kan være kjekke å ha i hus for å nettopp pimpe maten og gjøre den mer næringsrik!

Lurer du på hvorfor det er smart å pimpe maten litt ekstra? Svarene finner du i blogginnlegget «Hva er galt med maten?»

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s