Visste du at…

Først til deg som er gravid eller har planer om å bli det:

Visste du at…

folat og folsyre ikke er det samme, at de fleste tilskudd inneholder folsyre, men at mange ikke får nyttiggjort seg det – og at det tvert om kan være skadelig?

…at jerntilskudd kan være svært toksisk for kroppen, men at det likevel deles ut villig vekk til gravide, ofte basert på tildels snevre blodprøver?

…at vitamin B12 er bortimot like viktig som folat for å redusere risiko for fødselsdefekter, men at mange leger gir tommel opp så lenge de er innenfor referanseomårdet (som er satt skremmende lavt)?

…at jod er viktig for barnets IQ og språkutvikling, men at mange kvinner har alt for lite og at det kan ta opptil 2 år å fylle opp lagrene?

…at kolin er et «slags» B-vitamin som er særlig viktig for å beskytte fosteret for stress og at mors inntak antagelig kan påvirke barnets genetiske uttrykk og muligens beskytte mot sykdom senere i livet?

…at syntetisk vitamin A er toksisk i for store mengder, mens tilstrekkelig vitamin A fra kosten er svært viktig for babyen i magen?

… at vitamin D egentlig er et (pre)hormon og at for høye tilskudd kan føre til ubalanser i kroppen, blant annet tappe kroppen for kalium?

… at tilstrekkelig salt faktisk er svært sentralt under graviditet og at for lite kan føre til at kroppen holder på væske?

… at mors nivåer av visse næringsstoffer kan være avgjørende for mors psykiske helse etter fødsel?

Og til deg som nylig har blitt mamma:

Visste du at…

… at tilsatt jern i ferdig babygrøt har et dårligere opptak enn naturlig forekommende jern fra rene matvarer? Og at barn ikke behøver grøt i det hele tatt for å få i seg jern?

… men at det ikke finnes særlig solide holdepunkter for argumentene om at småbarn bør få så lite salt som mulig  (og at du derfor fint kan senke skuldrene, så fremt du har primært fokus på hjemmelaget mat)?

… at å sove på samme rom som baby har vist seg å redusere risiko for krybbedød med opptil 50%?

… at stramt tungebånd ofte er årsak til at små barn puster med munnen i stedet for nesen, noe som blant annet kan påvirke hjerne og adferd?

… at amming har en svært viktig funksjon i forhold til at kjeve og ansikt skal vokse optimalt og at alle tennene skal få plass?

… at det er fullt mulig for de små å slutte med bleier mye tidligere enn det som er vanlig her til lands?

…at det ikke er meningen at vi skal gå med smerter i lang tid etter fødsel , at det finnes løsninger og at knipeøvelser ikke nødvendigvis er tilstekkelig for å få underlivet tilbake til normalen?

Hjelp!? Overveldende?

Pust med magen – poenget vårt er:
Det er MYE vi sjelden eller aldri får høre om på mammareisen. Det er mange muligheter, smarte tips og alternativer som aldri blir nevnt for oss.

Javisst, finnes det mange dyktige leger, jordmødre og helsesøstre –  men vi kan med all respekt fastslå at ikke alle bruker like mye tid på å oppdatere seg.

Og det dukker jo hele tiden opp ny info. 
Gamle antagelser og anbefalinger endrer seg.
I tillegg er det mange som sverger til one size fits all og er fryktelig skeptiske til alt de tror lukter av «alternativt».

Vel, vi i Mammarevolusjon anser ikke oss selv som «alternative».
Vi velger å kalle oss «bevisste».

Vi er alle mammaer selv (her kan du lese mer om oss, forresten!)
Vi har også stått der. 
Med råd som som vi følte skurret. 
Råd som gikk på tvers av hva mammahjertet fortalte oss. 
Reisene våre har vært ulike.
Men vi har det til felles at vi stilte spørsmål. Gravde dypere. 
Ønsket å finne vår egen vei, i tråd med både forskning, erfaring og mammaintuisjon.
Mammarevolusjon ble til som et resultat av dette. 

Vi har et ønske om å kunne gi andre mammaer mer kjøtt på beinet omkring anbefalinger som blir gitt, gi en bedre forståelse og kanskje også vise til andre mulige løsninger (kall dem gjerne «alternativer»!) på mammareisen.

Vi sitter ikke på fasiten.
Vi forteller ikke andre mammaer hvordan de skal gjøre tingene.
Og vi ber deg ikke om å overse råd du har fått fra helsepersonell.

Men vi ønsker å dele info om det som ellers ikke kommer så godt frem og gi deg et grunnlag for å ta et informert valg. Hva du gjør med infoen er helt opp til deg.